Data wpisu: 17.09.2018

Odwieczny dylemat: jedzenie na evencie. Tym razem postaw na food trucki!

Organizowaliśmy już dziesiątki eventów i z doświadczenia wiemy, że nawet najlepszy scenariusz i masa atrakcji nie mogą wygrać z prozą życia. Jeśli goście wydarzenia są głodni, to nikt i nic nie powstrzyma ich przed pójściem do domu, oczywiście ze skwaszoną miną i burczeniem w brzuchu. Dlatego przygotowując event nie można zapomnieć o zadbaniu o część cateringową. Coraz częściej proponujemy naszym Klientom ciekawe rozwiązanie, jakim jest zaproszenie food trucków. To naprawdę świetny pomysł, o czym przekonujemy w dzisiejszym poradniku.

Moda na food trucki

Food trucki do niedawna kojarzyły się nam jedynie z obskurnymi dostawczakami czy przyczepami, w których serwowano ociekające tłuszczem kebaby i hamburgery. Ten obraz jest już dawno nieaktualny. Obecnie możemy już mówić niemal o kulturze food trucków, a w całym kraju regularnie organizowane są zloty takich mobilnych knajpek, za każdym razem przyciągające tłumy smakoszów.

Z food trucka można dziś zjeść niemal wszystko, od amerykańskich burgerów, przez meksykańskie burrito, po japońskie sushi. Wszystko zależy od kreatywności właściciela takiego przybytku. Są food trucki specjalizujące się w daniach wytrawnych, inne stawiają na słodycze czy przekąski, jeszcze inne serwują napoje. Do wyboru, do koloru.

Moda na food trucki przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych i szybko się zadomowiła. Świadczą o tym długie kolejki ustawiające się do samochodów podczas każdej imprezy, na którą zostali zaproszeni – nazwijmy ich tak – „mobilni restauratorzy”. Food trucki idealnie trafiają w potrzeby współczesnych konsumentów, którzy chcą zjeść szybko, smacznie i niedrogo, a do tego w przyjemnych okolicznościach – niekoniecznie w zamkniętej restauracji.

Skąd wziąć food trucki na swój event?

Najprościej będzie powierzyć zaproszenie food trucków agencji eventowej, która odpowiada za organizację wydarzenia. Można jednak zabrać się za to we własnym zakresie. W Polsce działają już stowarzyszenia właścicieli food trucków – wystarczy się z nimi skontaktować i zapytać o wolne terminy. Z tym jednak bywa kiepsko, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Najpopularniejsze mobilne knajpki mają wypełnione grafiki na wiele miesięcy do przodu.

Jak to zorganizować?

Zapewnienie sobie udziału food trucków w wydarzeniu to dopiero połowa sukcesu. Koniecznie trzeba też zadbać o to, aby przedsiębiorcy mieli możliwość przygotowywania swoich dań na miejscu. Siłą tej gałęzi przemysłu gastronomicznego jest to, że jedzenie serwuje się „na świeżo”, a nie odgrzewa. Dlatego organizator eventu musi zapewnić m.in. dostęp do bieżącej wody i energii elektrycznej. Niezbędne jest także wydzielenie sporej strefy gastronomicznej ze stolikami czy ławeczkami, a także zorganizowanie mobilnych toalet i kranów z wodą.

Zaproszenie food trucków na swój event jest świetnym sposobem na uatrakcyjnienie wydarzenia. To gwarancja wysokiej frekwencji i tego, że nikt nie wyjdzie z imprezy głodny. Szczególnie polecamy takie rozwiązanie organizatorom imprez plenerowych dla mieszkańców, ale także przedsiębiorcom, którzy planują event o charakterze komercyjnym pod chmurką.


Autor wpisu:
Soluma Prestige, Maciej Chabowski

Bezpłatna konsultacja

Nasi doradcy czekają na Twoje pytania. Pomożemy Ci dobrać produkty do Twoich potrzeb.

Katalog gadżetówSkontaktuj się z nami

Stosujemy pliki cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików (samodzielnie przez ustawienia przeglądarki), to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Zobacz politykę cookies.
Przewiń do góry