Organizowaliśmy już dziesiątki eventów i z doświadczenia wiemy, że nawet najlepszy scenariusz i masa atrakcji nie mogą wygrać z prozą życia. Jeśli goście wydarzenia są głodni, to nikt i nic nie powstrzyma ich przed pójściem do domu, oczywiście ze skwaszoną miną i burczeniem w brzuchu. Dlatego przygotowując event nie można zapomnieć o zadbaniu o część cateringową. Coraz częściej proponujemy naszym Klientom ciekawe rozwiązanie, jakim jest zaproszenie food trucków. To naprawdę świetny pomysł, o czym przekonujemy w dzisiejszym poradniku.
Food trucki do niedawna kojarzyły się nam jedynie z obskurnymi dostawczakami czy przyczepami, w których serwowano ociekające tłuszczem kebaby i hamburgery. Ten obraz jest już dawno nieaktualny. Obecnie możemy już mówić niemal o kulturze food trucków, a w całym kraju regularnie organizowane są zloty takich mobilnych knajpek, za każdym razem przyciągające tłumy smakoszów.
Z food trucka można dziś zjeść niemal wszystko, od amerykańskich burgerów, przez meksykańskie burrito, po japońskie sushi. Wszystko zależy od kreatywności właściciela takiego przybytku. Są food trucki specjalizujące się w daniach wytrawnych, inne stawiają na słodycze czy przekąski, jeszcze inne serwują napoje. Do wyboru, do koloru.
Moda na food trucki przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych i szybko się zadomowiła. Świadczą o tym długie kolejki ustawiające się do samochodów podczas każdej imprezy, na którą zostali zaproszeni – nazwijmy ich tak – „mobilni restauratorzy”. Food trucki idealnie trafiają w potrzeby współczesnych konsumentów, którzy chcą zjeść szybko, smacznie i niedrogo, a do tego w przyjemnych okolicznościach – niekoniecznie w zamkniętej restauracji.
Najprościej będzie powierzyć zaproszenie food trucków agencji eventowej, która odpowiada za organizację wydarzenia. Można jednak zabrać się za to we własnym zakresie. W Polsce działają już stowarzyszenia właścicieli food trucków – wystarczy się z nimi skontaktować i zapytać o wolne terminy. Z tym jednak bywa kiepsko, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. Najpopularniejsze mobilne knajpki mają wypełnione grafiki na wiele miesięcy do przodu.
Zapewnienie sobie udziału food trucków w wydarzeniu to dopiero połowa sukcesu. Koniecznie trzeba też zadbać o to, aby przedsiębiorcy mieli możliwość przygotowywania swoich dań na miejscu. Siłą tej gałęzi przemysłu gastronomicznego jest to, że jedzenie serwuje się „na świeżo”, a nie odgrzewa. Dlatego organizator eventu musi zapewnić m.in. dostęp do bieżącej wody i energii elektrycznej. Niezbędne jest także wydzielenie sporej strefy gastronomicznej ze stolikami czy ławeczkami, a także zorganizowanie mobilnych toalet i kranów z wodą.
Zaproszenie food trucków na swój event jest świetnym sposobem na uatrakcyjnienie wydarzenia. To gwarancja wysokiej frekwencji i tego, że nikt nie wyjdzie z imprezy głodny. Szczególnie polecamy takie rozwiązanie organizatorom imprez plenerowych dla mieszkańców, ale także przedsiębiorcom, którzy planują event o charakterze komercyjnym pod chmurką.
Nasi doradcy czekają na Twoje pytania. Pomożemy Ci dobrać produkty do Twoich potrzeb.