Data wpisu: 16.04.2018

Alkohol na evencie firmowym: tak czy nie?

Ten temat budzi duże kontrowersje. Polska jest krajem, w którym słowa „impreza” i „alkohol” są niemal synonimami. Wielokrotnie spotkaliśmy się więc z sytuacją, w której firma zlecająca nam organizację eventu nieśmiało dopytywała o sens zaserwowania uczestnikom mocniejszych trunków. Każdorazowo należy to rozpatrywać indywidualnie. Są eventy, podczas których alkohol jest jak najbardziej mile widziany, ale i takie, na których lepiej zrezygnować z wysokoprocentowej atrakcji.

Wszystko zależy od charakteru imprezy

Jeśli event firmowy ma charakter mocno prywatny, czyli jest to np. impreza dla pracowników i dobrze znanych kontrahentów,  to alkohol jak najbardziej może się pojawić. Wiadomo, że procenty rozluźniają atmosferę i wielu osobom pozwalają ośmielić się do nieskrępowanej zabawy.

Jeśli jednak mówimy o imprezie oficjalnej, wizerunkowej, podczas której firma zamierza pozyskać nowych kontrahentów, to serwowanie alkoholu nie jest szczęśliwym pomysłem. Z kilku powodów. Przede wszystkim alkohol nie każdemu dobrze się kojarzy. Ponadto istnieje ryzyko, że w tłumie znajdą się osoby, które przesadzą z trunkami i zwyczajnie zepsują event swoim nieodpowiednim zachowaniem. Lepiej więc chuchać na zimne i wyeliminować ryzyko takich niespodzianek.

Jeśli alkohol, to jaki?

Wcale nie musi to być od razu coś mocnego. Organizowaliśmy wiele eventów, podczas których gościom był serwowany dobry gatunkowo szampan. Jest to trunek elegancki, odpowiedni do oficjalnych uroczystości, mile widziany podczas wznoszenia toastów.

Wino – to również może być dobry wybór. Szczególnie ciekawa z punktu widzenia uczestników eventu może być degustacja win różnych gatunków. To dodatkowa atrakcja, która potrafi umilić wieczór i sprawić, że goście nie będą mieli ochoty wcześniej wrócić do domu.

Jeśli natomiast chodzi o mocne alkohole, czyli wódkę, brandy, whisky itd., to radzimy z tym uważać. Takie trunki są zarezerwowane raczej na prywatne imprezy, których celem nie jest wzmocnienie wizerunku marki organizatora.

Jak serwować alkohole podczas eventu?

Opcji jest naprawdę sporo. Najłatwiej będzie po prostu zlecić to hostessom lub firmie cateringowej, która zapewni obsługę kelnerską. Ten sposób bardzo dobrze sprawdza się w przypadku szampana czy nawet wina.

Wspomnieliśmy już o degustacji. Kącik z alkoholami może być fajnym pomysłem, jeśli celujemy w samoobsługę i organizujemy imprezę, która ma potrwać znacznie dłużej niż do północy.

Coraz częściej sięgamy również po rozwiązanie, jakim jest bar obsługiwany przez profesjonalnego barmana. Podkreślamy jednak, że sprawdza się to w przypadku imprez o charakterze czysto rozrywkowym, niekoniecznie natomiast wizerunkowym czy promocyjnym.

Z alkoholem na eventach firmowych warto więc uważać: dosłownie i w przenośni. Nie jest on całkowicie zakazany, ale w niektórych sytuacjach po prostu należy z niego zrezygnować lub w ostateczności wybrać jak najlżejsze trunki.


Autor wpisu:
Soluma Prestige, Maciej Chabowski

Bezpłatna konsultacja

Nasi doradcy czekają na Twoje pytania. Pomożemy Ci dobrać produkty do Twoich potrzeb.

Katalog gadżetówSkontaktuj się z nami

Stosujemy pliki cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików (samodzielnie przez ustawienia przeglądarki), to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Zobacz politykę cookies.
Przewiń do góry